Sociale Wetenschappen - Onderzoeksvaardigheden - Gevorderd: Zoeken in andere databestanden

Web of Science, ook bekend als WoS, bestrijkt alle wetenschapsgebieden en bevat meerdere databases en internationale citatiebestanden.

Standaard zoek je in Web of Science Core collection, waar je uitsluitend publicaties vindt die aan hoge kwaliteitsstandaarden voldoen.

Web of Science is behalve een bibliografisch bestand ook een citatiebestand.

Wat is het verschil tussen een bibliografisch bestand en een citatiebestand?
Binnen Web of Science kun je vanuit een document ook doorlinken naar de referenties. Deze referenties (literatuurverwijzingen) kan je gebruiken om je onderzoeksliteratuur verder uit te breiden.

Bibliografisch bestand	Citatiebestand
Geeft een beschrijving van documenten, zoals: De bibliografische gegevens (o.a. de titel, auteur, bron) Abstract.	Vermeldt de bronnen die een auteur heeft gebruikt (=referentielijst) Vermeldt hoe vaak het document in een ander document is aangehaald (=citaties).

Web of Science is een gelicentieerde database en is niet gratis toegankelijk. De UB heeft een abonnement op Web of Science en via LibSearch krijg je als student toegang tot Web of Science. Zoek op 'web of science' en klik op 'Nu bekijken'.

Hieronder zie je een screenshot van het openingsscherm van Web of Science. Klik op Help (rechts bovenin) voor meer informatie over het zoeken in Web of Science.

 

Web of Science is een van de grootste bestanden om peer reviewed tijdschriftartikelen op het spoor te komen. Behalve tijdschriftartikelen vind je ook boeken en conference proceedings (bijdragen of verslagen van conferenties en symposia). 
Maar:

• In WoS vind je lang niet alle wetenschappelijke artikelen die gepubliceerd zijn. WoS hanteert strenge selectie criteria bij het opnemen van artikelen in de database. Niet meer dan 12% van alle artikelen die worden aangeboden, wordt opgenomen. 
• Ben je op zoek naar boeken, dan kun je beter zoeken in LibSearch.
• In WoS vind je vooral Engelstalige literatuur. Voor niet Engelstalige literatuur in de sociale wetenschappen, kun je zoeken in IBSS. 

Stel je bent op zoek naar het artikel: Commentary: new technologies, public relations, and democracy. Je typt deze titel in in het zoekscherm van Web of Science. Je krijgt dan onderstaand resultaat.

Schermafbeelding van Web of Science

Je kunt klikken op 'Full Text from Publisher' en krijgt direct toegang tot het artikel. Maar let op! De UB heeft niet op alle tijdschriften een abonnement en oudere artikelen zijn soms alleen op papier beschikbaar. Wanneer je geen toegang krijgt, klik je op het rode logo van de e-Link VU linksonder de titel om te controleren op welke manieren dit artikel toegankelijk is. 

IBSS: International Bibliography of Social Sciences is een database waarin je uitsluitend referenties vind naar literatuur op het gebied van de Sociale Wetenschappen: antropologie, economie, politicologie en sociologie. Je vindt vooral referenties naar tijdschriftartikelen en boekbesprekingen. Ongeveer de helft van de artikelen heeft een abstract. Bijzonder aan IBSS is, dat er veel niet-Engelstalig materiaal te vinden is.

IBSS is een gelicentieerde database en is niet gratis toegankelijk. De UB heeft een abonnement op IBSS en via LibSearch krijg je als student toegang tot de database. Zoek op 'ibss' en klik op 'Nu bekijken'.

 

Je kunt in IBSS op verschillende manieren zoeken:

• basic search: ongestructureerd zoeken, met losse woorden
• advanced search: je kunt verschillende booleaanse combinaties maken en zoeken in verschillende velden zoals: titel (van zowel document als publicatie), auteur, samenvatting, trefwoorden enz.
• thesaurus: je kunt zoeken met een thesaurus.

De International Bibliography of the Social Sciences moet je zien als een aanvullende database op andere databases zoals Web of Science en Scopus. In IBSS zoek je specifiek naar publicaties binnen het domein van de Sociale Wetenschappen. In IBSS vind je publicaties uit meer dan 100 landen met ook veel niet-Engeltalige materiaal. Wanneer je op zoek bent naar niet-Engelstalige publicaties, zoek dan op onderwerp of maak gebruik van de thesaurus. Wanneer je Engelstalige zoektermen gebruikt, kun je publicaties missen.

Wanneer je in IBSS een referentie vindt die je wilt raadplegen, klik dan op 'Get full text' of 'Find a copy'. Wanneer je op 'Find a copy' klikt, opent zich een venster waar je kunt klikken op 'Check VU LibSearch for Availability'. Wanneer dit niet lukt, kun je proberen toegang te krijgen tot het artikel via Google Scholar.