Skip to Main Content
Universiteitsbibliotheek

Steunpunt Leermaterialen en Auteursrecht

Internet

Kosteloos - Wat mag altijd?

Voor het overnemen van informatie binnen Canvas zijn er veel mogelijkheden waarbij je het auteursrecht niet overtreedt en geen extra kosten maakt.

  • Verwijzen via link: Je mag altijd via een link verwijzen naar materiaal dat online staat zonder problemen of extra kosten. Omdat de bron al op internet staat is dit vaak ook de makkelijkste optie. Hoe je dit kunt doen in Canvas lees je hier.
  • Creative Commons: Wanneer iets onder een Creative Commons – licentie is gedeeld mag je dit ook uploaden naar Canvas, mits je je daarbij aan de voorwaarden van die specifieke licentie houdt.
  • Citeren: Een korte passage citeren mag altijd, zolang deze niet langer dan nodig is. Zet wel de link naar de oorspronkelijke bron erbij.

Geen Easy Access Regeling

Er staan in de Easy Access regeling met Stichting UvO geen afspraken over onlinebronnen zoals websites. Dit betekent dat je altijd toestemming nodig hebt om materiaal van websites te herpubliceren.

Natuurlijk kun je wel altijd naar dit materiaal verwijzen via een link en mag je het materiaal overnemen wanneer het via een Creative Commons – licentie gedeeld is.

Kopiëren: Toestemming vragen

Bij het maken van kopieën van web-bronnen heb je eigenlijk altijd toestemming nodig, tenzij de online bron geplaatst is onder een Creative Commons – licentie. Dan mag je het materiaal wel gewoon overnemen, mits je je aan de voorwaarden van de specifieke licentie houdt (minimaal de bron vermelden).

Een makkelijke manier om internetbronnen in je kopieën op te nemen is om een QR-Code toe te voegen. Studenten kunnen de QR-Code makkelijk scannen met hun telefoon of tablet en zo de bron vinden. Online kun je meerdere QR-Code - generators vinden.

Wel is het handig onder de QR-Code nog een verkorte link te zetten, want niet iedereen kan OR-codes scannen. (Deze kun je o.a. maken met Edu.nl; TinyURL of Bitly.com

Linken via QR-code

Een makkelijke manier om internetbronnen in je reader op te nemen is om een QR-Code toe te voegen. Studenten kunnen de QR-Code makkelijk scannen met hun telefoon of tablet en zo de bron vinden. Online kun je meerdere QR-Code - generators vinden.

Wel is het handig onder de QR-Code nog een verkorte link te zetten, want niet iedereen kan QR-codes scannen (Deze kun je o.a. maken met Edu.nl , TinyURL of Bitly.com)

Regels Internet:

Het tonen van websites in het onderwijs kan zonder problemen. Omdat je het niet opnieuw publiceert maar alleen laat zien zit je sowieso goed.

Wil je dat studenten via de slides ook de bron kunnen vinden, dan kun je de link opnemen in de slides, eventueel verkort via Edu.nl, TinyURL of Bitly.com. Niet elke link kan ingekort worden. Dit wordt pas duidelijk wanneer je het probeert.

Let ook op: dat wanneer er opnames van het college worden gemaakt en deze later verspreid worden, de regels van de publicatielocatie zullen gelden. Dan ben je immers wel materiaal opnieuw aan het publiceren (zij het nu in video vorm). Het opgenomen college wordt hiermee een nieuwe publicatie. Alles wat eerst gewoon getoond kon worden in het college, is nu gebundeld en wordt voor hergebruik aangeboden. Materiaal wat eerst zonder problemen getoond kon worden, kan middels deze vorm van (her)publiceren opeens onder het auteursrecht vallen.