Skip to Main Content

Steunpunt Leermaterialen en Auteursrecht

Onderwijs en auteursrecht

‚ÄčIn het onderwijs worden ondersteunende middelen gebruikt zoals literatuur, afbeeldingen, video’s, podcasts en andere materialen. Op dit materiaal rust in veel gevallen auteursrecht. In deze handleiding wordt uitgelegd hoe auteursrechtelijk beschermd materiaal kan worden opgenomen in het onderwijs.

LibGuide en gebruik

Per bron wordt in deze LibGuide uitgelegd welke regels er gelden voor het gebruik van auteursrechtelijk beschermd materiaal. Eerst wordt ingegaan op de kosteloze mogelijkheden. Daarna volgt een uitleg over betaald gebruik van onderwijsondersteunende middelen. We streven ernaar om deze kosten zo laag mogelijk te houden. Kosteloos gebruik wordt geprefereerd.

De VU en auteursrecht

De VU betaalt jaarlijks een bedrag voor gebruik van auteursrechtelijk beschermd materiaal. Dit is vastgelegd in de zogenaamde Easy Access-regeling, een afspraak tussen VSNU (universiteiten) en Stichting PRO (uitgeverijen).

20210101: De huidige regeling is onderwerp van gesprek tussen VSNU en Stichting PRO. De verwachting is dat eind 2021 een nieuwe regeling van kracht gaat. Voor nu is de huidige regeling geldend.

Alternatieven en Ondersteuning

Onder het menu-item Open Leermaterialen Gebruiken staan artikelen, video’s en ander materiaal welke je kosteloos kunt hergebruiken. Daarnaast biedt de UB hulp bij het ontwikkelen van andere mogelijkheden als open tekstboeken, podcasts, kennisclips en andere middelen. Wil je hierover meer informatie, maak dan een afspraak met ons via de knop: , onder Vraag en Advies, of stuur ons een mail.