Skip to Main Content
Universiteitsbibliotheek

Vakgebiedsgids Bètawetenschappen: Literatuur

Overzicht van bronnen, tijdschriften en databases voor de Faculteit der Bètawetenschappen, o.a. wiskunde, natuurkunde, biologie, aardwetenschappen.

Bronnen voor Bètawetenschappen

Algemeen
​Bij het zoeken naar wetenschappelijke literatuur is ons zoeksysteem LibSearch de eerst aangewezen database.
In LibSearch is informatie over alle (e)boeken, e-journals, e-articles en overige materialen van de UB opgenomen; in geval van digitale beschikbaarheid kun je direct doorklikken naar de fulltext.
Daarnaast bevat LibSearch informatie over het bezit van vele bibliotheken wereldwijd.
Als een zoekactie in LibSearch geen bevredigende resultaten oplevert dan kun je onderstaande vakspecifieke databases gebruiken of gebruik maken van Google Scholar.

Toptijdschriften: een selectie van veelvuldig geciteerde tijdschriften waarin door medewerkers Bètawetenschappen regelmatig wordt gepubliceerd.

Nature
Science
Proceedings of the National Academy of Sciences 
Physical Review Letters
Physical Review D
PLoS ONE
Journal of High Energy
Kijk voor een meer compleet overzicht in de E-Journals A-Z

Open archieven - gebaseerd op het ArXiv preprint-servermodel

Verplichte literatuur is in principe aanwezig in de Universiteitsbibliotheek. Deze boeken zijn herkenbaar als MAIN OPEN Course literature (ONE DAY LOAN) en beschikbaar via de uitleenbalie. Indien beschikbaar als e-book zoals Comprehensive medicinal chemistry dan is het via Libsearch te vinden en online te lezen.

Je kunt andere nuttige online tekstboeken vinden via bv.:

Alan Turingnet: digitale facsimiles van originele documenten van Turing en andere pioneers op het gebied van Computing en AI.        

AMS books online: books & videos

Biodiversity Heritage Library: vrij beschikbare literatuur over biodiversiteit

Darwin's complete collectie online beschikbaar

Farmacotherapeutisch Kompas: openbaar toegankelijk naslagwerk met actuele informatie over alle in Nederland geregistreerde geneesmiddelen

Lecture Notes in Computer Science: conference proceedings met de laatste ontwikkelingen op het gebied van Computer Science. De titels worden apart ontsloten in Libsearch.

Het gebruik van open materiaal in het onderwijs wordt steeds meer gestimuleerd. Er komt ook steeds meer beschikbaar, al is het lastig om het geschikte materiaal te vinden. Belangrijk is om te weten hoe het zit met het auteursrecht.

Informatie hierover vind je bij het Steunpunt Leermaterialen en Auteursrecht. Hierin vind je ook informatie over en links naar sites met open leermateriaal.

Voor docenten is nuttige informatie te vinden bij SURF Open Leermaterialen
Wil je boeken vinden die vrij beschikbaar zijn? Zoek dan bv. via:

  • Google BookSearch: een grote, voor het grootste deel fulltext doorzoekbare database met miljoenen gescande boeken afkomstig van bibliotheken en uitgevers. Selecteer in Advanced search search full view only.
  • Hathi Trust: geeft toegang tot een collectie van miljoenen gedigitaliseerde titels afkomstig van bibliotheken uit de gehele wereld. Zoek binnen 'advanced search', door "full view only" aan te vinken zoek je op open access bronnen.
  • Beeld en Geluid: beheert een brede, dagelijks groeiende mediacollectie, waarmee iedereen kan leren, ervaren en creëren.

Open tekstboeken en websites

Geoplaza: VU platform voor digitale ruimtelijke data en Geografische Informatie Systemen (GIS), verbonden met de UB collectie kaarten en atlassen. Geeft toegang voor studenten en medewerkers tot verschillende GIS-softwarepakketten.

NGR - Nationaal Georegister: vindplaats van geo-informatie van Nederland.

Harvard WorldMap: een online, open source mapping-platform dat is ontwikkeld om drempels te verlagen voor wetenschappers die georuimtelijke informatie willen verkennen, visualiseren, bewerken en publiceren.

Handige websites

  • Earth Science World:  Verzameling archeologische, geologische, ecologische, geofysische en andere afbeeldingen van het American Geological Institute. Bevat ook planten, dieren en weer- en satellietbeelden.
  • Biowetenschappen & Maatschappij: actuele online dossiers, achtergrondartikelen en cahiers over wetenswaardige onderwerpen op het gebied van biowetenschappen en maatschappij.
  • RIVM: Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, overheidsinstelling die zich inzet voor een gezonde bevolking en een duurzame, veilige en gezonde leefomgeving, op basis van onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek. Adviseert de overheid, professionals en burgers.
  • Gezondheidsraad: wetenschappelijk adviesorgaan op het gebied van volksgezondheid en gezondheidsonderzoek.
  • WHO: de Wereldgezondheidsorganisatie is de gespecialiseerde organisatie van de Verenigde Naties die een sturende en coördinerende rol heeft op het gebied van gezondheid en welzijn.

Tips & Toegang buiten de campus

We raden je aan om op je computer de Lean Library browser extension te installeren waarmee je automatisch digitale content van de UB én Open Access content traceert als je naar literatuur zoekt.

Lees in How to get the PDF? hoe je alternatieve versies kunt vinden van de uitgeversversie van een tijdschriftartikel.

TaalSwitch