Universiteitsbibliotheek
Universiteitsbibliotheek
Deze gids is bedoeld als startpagina om literatuur te vinden voor onderzoek binnen het vakgebied Filosofie.
Misschien vind je de vakgebiedsgids voor Theologie en Religiestudies ook interessant.
Bij het zoeken naar wetenschappelijke literatuur is LibSearch, de zoekmachine van de UBVU, de eerst aangewezen plek. Met LibSearch doorzoek je niet alleen het (elektronische) bezit van de UBVU, maar ook dat van vele bibliotheken wereldwijd. Bij boeken en tijdschriften in het bezit van de UBVU zie je meteen of je het kunt raadplegen of moet aanvragen. In het geval van elektronische beschikbaarheid kun je direct doorklikken naar de full text. Bekijk voor het zoeken naar literatuur over een specifiek onderwerp ook de LibGuide slim en systematisch zoeken.
Niet alle literatuur is te vinden met LibSearch. Zo komen niet alle afzonderlijke artikelen uit tijdschriften die alleen in print zijn verschenen tevoorschijn. Ook zijn niet alle bibliotheken op LibSearch aangesloten. Het is daarom altijd goed om dezelfde zoektermen in andere zoekmachines en (vakspecifieke) bibliografische databases in te voeren. De bekendste zoekmachine voor wetenschappelijke literatuur is Google Scholar. Voordelen zijn dat je snel kunt zien of de full text beschikbaar is en makkelijk door kunt klikken naar verwante artikelen.
Hieronder vind je een lijst met (vakspecifieke) bibliografische databases die toegankelijk zijn via LibSearch of Open Access zijn. Bibliografische databases bevatten informatie over metadata van relevante publicaties en ordenen deze metadata zodat ze kunnen worden doorzocht. De metadata kunnen de titel, auteurs, abstract etc. bevatten. In sommige gevallen geeft de database ook toegang tot de full text van de publicatie, maar dit is niet altijd het geval.
Bekijk bij alle databases die je doorzoekt altijd eerst welke literatuur er in het bestand is opgenomen. Sommige databases bevatten bijvoorbeeld alleen artikelen of alleen Engelstalige literatuur. Wees je ervan bewust dat geen enkele database alle literatuur bevat en dat alle zoekmachines en databases in mindere of sterkere mate biased zijn. Het combineren van databases vergroot daarom niet alleen de kans dat je relevante, maar ook waardevolle niet-mainstream literatuur vindt.
This link opens in a new window
This link opens in a new window
This link opens in a new window
Naslagwerken vormen een goed startpunt voor je onderzoek. Encyclopedieën helpen je bijvoorbeeld om je te oriënteren op een bepaald onderwerp, de belangrijkste termen, debatten en auteurs te vinden en bevatten verwijzingen naar (recente) literatuur en/of primaire bronnen. De UBVU heeft verschillende (elektronische) naslagwerken in bezit, zoals encyclopedieën, handboeken, woordenboeken en concordantiën. Daarnaast vind je er (elektronische) edities, vertalingen en commentaren van filosofische teksten. De fysieke naslagwerken voor Filosofie staan op de studiezaal op de 10de verdieping van het hoofdgebouw (B-vleugel, ingang via de 9de verdieping). NB: minder recente naslagwerken staan in het magazijn.
Hieronder vind je enkele voorbeelden van elektronische naslagwerken die beschikbaar zijn via LibSearch of Open Access zijn. Ook worden er enkele databases met primaire bronnen genoemd.
This link opens in a new window This link opens in a new window This link opens in a new window This link opens in a new window This link opens in a new window This link opens in a new window This link opens in a new window This link opens in a new window This link opens in a new window This link opens in a new window This link opens in a new window This link opens in a new window This link opens in a new window This link opens in a new window
This link opens in a new window This link opens in a new window
Hieronder vind je een aantal belangrijke tijdschriften voor Filosofie die digitaal toegankelijk zijn via LibSearch of Open Access zijn. De UBVU heeft ook nog veel tijdschriften in papieren vorm. NB: afzonderlijke artikelen uit papieren tijdschriften komen veelal niet in LibSearch tevoorschijn. Oudere papieren jaargangen staan in het magazijn en kunnen vanuit LibSearch worden aangevraagd. Nummers van lopende jaargangen papieren tijdschriften zijn opgesteld in de tijdschriftenkasten van de bibliotheek op de 10de verdieping van het hoofdgebouw (B-vleugel, ingang via de 9de verdieping).
We beginnen met een reeks peer-reviewed tijdschriften waarvan de artikelen relatief vaak geciteerd worden. Ze richten zich op verschillende niches binnen de filosofie. Dit overzicht geeft houvast als je nieuw bent in het vakgebied.
Zoals in de bètawetenschappen worden filosofische artikelen veelal geschreven in het Engels. Desalniettemin zijn er diverse Nederlandstalige tijdschriften van hoge kwaliteit.
De afdeling filosofie heeft een bijzondere interesse in de christelijke filosofie. Hieronder staan de meest relevante tijdschriften op dit gebied.
This link opens in a new window This link opens in a new windowIn veel disciplines betekent wetenschap publiceren in tijdschriften. Filosofen zetten hun ideeën vaak uiteen in boeken. Op de studiezaal op de 10de verdieping van het hoofdgebouw (B-vleugel, ingang via 9de verdieping) staan recent aangeschafte en uitleenbare boeken voor Filosofie. Het uitleenstation vind je in de bibliotheek op de 9de verdieping. De meeste boeken staan in het magazijn en kunnen in LibSearch worden aangevraagd via de knop Reserveren (of Place Hold).
De UBVU heeft ook een collectie van 80.000 handschriften en oude drukken. Deze kunnen voor een deel online worden geraadpleegd via LibSearch of anders via LibSearch worden aangevraagd. Sommige zijn op ware grootte te bekijken in de Beeldbank. Hieronder vind je een aantal websites waar je (oudere) boeken kunt vinden.
We raden je aan om op je computer de Lean Library browser extension te installeren waarmee je automatisch digitale content van de UB én Open Access content traceert als je naar literatuur zoekt.
Lees in How to get the PDF? hoe je alternatieve versies kunt vinden van de uitgeversversie van een tijdschriftartikel.
Als deze box wordt geplaatst op een LibGuide Pagina verschijnt op de gepubliceerde versie rechts bovenin een zoekbox naar de catalogus LibSearch (onder de standaard zoek fucntie van LibGuides. De Box zelf wordt onzichtbaar.
