Universiteitsbibliotheek
Universiteitsbibliotheek
Deze gids is bedoeld als startpagina om literatuur te vinden voor onderzoek binnen de vakgebieden religie en theologie.
Bij het zoeken naar wetenschappelijke literatuur is LibSearch, de zoekmachine van de UBVU, de eerst aangewezen plek. Met LibSearch doorzoek je niet alleen het (elektronische) bezit van de UBVU, maar ook dat van vele bibliotheken wereldwijd. Bij boeken en tijdschriften in het bezit van de UBVU zie je meteen of je het kunt raadplegen of moet aanvragen. In het geval van elektronische toegang kun je meteen doorklikken naar de full text. Bekijk voor het zoeken naar literatuur over een specifiek onderwerp ook de LibGuide slim en systematisch zoeken.
Niet alle literatuur is te vinden in LibSearch. Zo komen niet alle afzonderlijke artikelen uit tijdschriften die alleen in print zijn verschenen tevoorschijn. Ook zijn niet alle bibliotheken op LibSearch aangesloten. Het is daarom altijd goed om dezelfde zoektermen in andere zoekmachines en (vakspecifieke) bibliografische databases in te voeren. De bekendste zoekmachine voor wetenschappelijke publicaties is Google Scholar. Voordelen zijn dat je snel kunt zien of de full text beschikbaar is en makkelijk door kunt klikken naar verwante artikelen.
Hieronder vind je een lijst met (vakspecifieke) bibliografische databases waar de VU toegang toe heeft of die Open Access zijn. Bekijk bij alle databases die je doorzoekt eerst welke literatuur in het bestand is opgenomen. Sommige databases bevatten bijvoorbeeld alleen artikelen of alleen Engelstalige literatuur. Geen enkele database bevat alle literatuur en alle zoekmachines en databases zijn in mindere of sterke mate biased. Het combineren van databases vergroot daarom niet alleen de kans dat je relevante, maar ook waardevolle, niet-mainstream literatuur vindt.
Naslagwerken vormen een goed startpunt voor je onderzoek. Encyclopedieën helpen je bijvoorbeeld om je te oriënteren op een bepaald onderwerp, de belangrijkste termen, debatten en auteurs te vinden en bevatten verwijzingen naar (recente) literatuur en/of primaire bronnen. De UBVU heeft verschillende (elektronische) naslagwerken in bezit, zoals encyclopedieën, handboeken, woordenboeken en concordantiën. Daarnaast vind je er (elektronische) edities, vertalingen en commentaren van (religieuze) teksten.
De naslagwerken voor religie en theologie staan in de studiezaal op de 10de verdieping van het hoofdgebouw (B-vleugel, ingang via de 9de verdieping). Op de zijkant van de boekenkasten staan de verschillende typen naslagwerken en onderwerpen aangegeven (bijv. Bijbelvertalingen of ethiek). NB: minder recente naslagwerken staan in het magazijn.
Hieronder vind je enkele van de belangrijkste elektronische naslagwerken die toegankelijk zijn via de VU of die Open Access zijn. Ook worden er enkele databases met primaire bronnen genoemd.
Hieronder vind je een aantal belangrijke tijdschriften voor religie en theologie waar de VU elektronisch toegang toe heeft of die Open Access beschikbaar zijn. De tijdschriften voor theologie en voor religie algemeen komen uit de lijst van top tijdschriften van de Louvain Index of Theology and Religious Studies for Journals and Series aangevuld met relevante tijdschriften voor VU onderzoek.
De UBVU heeft ook nog veel tijdschriften in papieren vorm. NB: afzonderlijke artikelen uit papieren tijdschriften komen veelal niet in LibSearch tevoorschijn. Oudere papieren jaargangen staan in het magazijn en kunnen in LibSearch worden aangevraagd.
De meest recente nummers van papieren tijdschriften zijn opgesteld in de tijdschriftenkasten van de bibliotheek op de 10de verdieping van het hoofdgebouw (B-vleugel, ingang via de 9de verdieping).
De Universiteitsbibliotheek van de VU aan de Keizersgracht 162 (jaar onbekend).
Op de studiezaal op de 10de verdieping van het hoofdgebouw (B-vleugel, ingang via de 9de verdieping) staan recent aangeschafte en uitleenbare boeken voor religie en theologie. Het uitleenstation vind je in de bibliotheek op de 9de verdieping. De meeste boeken staan in het magazijn en kunnen in LibSearch worden aangevraagd via de knop Reserveren (of Place Hold). Tentamenliteratuur (of Course Literature) vind je in de tentamenkast in de bibliotheek op de 1ste verdieping.
De UBVU heeft ook een collectie van 80.000 oude drukken en handschriften. Deze kunnen worden aangevraagd via LibSearch en zijn voor een deel op ware grootte te bekijken in de Beeldbank.
Hieronder vind je een aantal website waar je gedigitaliseerde (oudere) boeken kunt vinden.
Gebedenboek van Van Hooff, ca. 1520, UBVU
We raden je aan om op je computer de Lean Library browser extension te installeren waarmee je automatisch digitale content van de UB én Open Access content traceert als je naar literatuur zoekt.
Lees in How to get the PDF? hoe je alternatieve versies kunt vinden van de uitgeversversie van een tijdschriftartikel.
Als deze box wordt geplaatst op een LibGuide Pagina verschijnt op de gepubliceerde versie rechts bovenin een zoekbox naar de catalogus LibSearch (onder de standaard zoek fucntie van LibGuides. De Box zelf wordt onzichtbaar.
