Algemeen
Voor het zoeken naar literatuur voor geneeskunde zijn onderstaande databases de belangrijkste bronnen. De meest gebruikte bron voor het zoeken naar medisch-wetenschappelijke artikelen is PubMed. Je hebt zowel bij het zoeken in PubMed als in de databases direct toegang tot de fulltext voor alles waar de UB een licentie voor heeft.
In ons zoeksysteem Libsearch is informatie over alle (e)boeken, e-journals, e-articles en overige materialen van de UB opgenomen. In geval van digitale beschikbaarheid kun je direct doorklikken naar de fulltext. Daarnaast bevat LibSearch informatie over het bezit van vele bibliotheken wereldwijd.
Als een zoekactie in de vakspecifieke databases en LibSearch geen bevredigende resultaten oplevert kan je ook gebruik maken van Google Scholar.
Toptijdschriften: een selectie van toonaangevende tijdschriften binnen Geneeskunde
Kijk voor een meer compleet overzicht in de E-Journals A-Z
Open archieven - gebaseerd op het ArXiv preprint-servermodel
Maak gebruik van Read
Lees je regelmatig wetenschappelijke tijdschriften? Maak het je gemakkelijk en download hiervoor de Read app (voor Android, iPhone en iPad).
Instructies:
De literatuur van de boekenlijst voor Bachelor en Master opleidingen Geneeskunde is in principe aanwezig in de medische bibliotheek. Deze boeken zijn herkenbaar als 'Course literature (7 DAY LOAN)' en verkrijgbaar via de uitleenbalie medische bibliotheek. Indien beschikbaar als e-book dan is het via Libsearch te vinden en online te lezen. Deze titels zijn ook te vinden via CANVAS.
Studeergeneeskunde.nl: platform voor medische e-books, vooral bedoeld in de masterfase. Inloggen met een VU mailadres.
Handige titels
Naast papieren atlassen zoals Sobotta en Netter - aanwezig in de medische bibliotheek, zijn de volgende online bronnen beschikbaar.
De Complete Anatomy app biedt een compleet interactief 3D model van de mens. Praktisch alle anatomische structuren kun je selecteren, zoeken, draaien, bewegen of breken. Voeg lagen aan het model toe of neem deze weg, bekijk video’s en bestudeer radiologie en histologie.
Download de app op jouw smartphone, tablet of laptop via de App Store, Play Store en/of Microsoft store. Installeer en open de app. Registreer een account en gebruik daarbij jouw studentmail (eindigend op @student.vu.nl) of medewerkersmail (@amsterdamumc.nl). De toegangscode kan je aanvragen bij de docenten anatomie (anatomie.onderwijs@amsterdamumc.nl).
Online beschikbaar
Het gebruik van open materiaal in het onderwijs wordt steeds meer gestimuleerd. Er komt ook steeds meer beschikbaar, al is het lastig om het geschikte materiaal te vinden. Belangrijk is om te weten hoe het zit met het Auteursrecht.
Informatie hierover vind je bij het Steunpunt Leermaterialen en Auteursrecht. Hierin vind je ook informatie over en links naar sites met open leermateriaal.
Voor docenten is nuttige informatie te vinden bij SURF Open Leermaterialen en Edusources, platform voor open onderwijsleermaterialen. Ook een stappenplan voor het maken van open tekstboeken is hier te vinden.
Wil je boeken vinden die vrij beschikbaar zijn? Zoek dan bv. via:
Medische content
Handige websites
Richtlijnen
Richtlijnen beschrijven evidence-based aanbevelingen voor de dagelijkse praktijk.
Check voor actuele informatie UB de Openingstijden en balies Universiteitsbibliotheek
Medische Bibliotheek (locatie in het ziekenhuis)
De Boelelaan 1117, Amsterdam
Openingstijden:
Bibliotheek ZH 0B-100: ma t/m vrij 9.00 - 17.00 uur
Stille studiezaal ZH 0F-100: ma t/m vrij 8.00 - 22.00 uur
Contact:
Vragen over collectie: e-mail: Emma Besijn
Vragen over literatuuronderzoek: mics.ub@vu.nl
We raden je aan om op je computer de Lean Library browser extension te installeren waarmee je automatisch digitale content van de UB én Open Access content traceert als je naar literatuur zoekt.
Lees in How to get the PDF? hoe je alternatieve versies kunt vinden van de uitgeversversie van een tijdschriftartikel.
Is een artikel of boek niet beschikbaar via de UB? Aanvragen kan via Interbibliothecair lenen.