Universiteitsbibliotheek
Universiteitsbibliotheek
Wanneer je op zoek bent naar wetenschappelijke literatuur, kun je gebruik maken van LibSearch, het zoeksysteem van de universiteitsbibliotheek.
LibSearch geeft toegang tot alle (e)books, (online) tijdschriften en (online) artikelen en andere materialen die in het bezit zijn van de bibliotheek. In LibSearch kun je ook zien of een boek of tijdschrift in een bibliotheek elders in Nederland of in de wereld aanwezig is. Via interbibliothecair lenen kun je een item aanvragen.
Wanneer je literatuuronderzoek doet, is het altijd verstandig om een tweede bibliografische database te raadplegen. Je hebt andere (meer geavanceerde) opties om te zoeken en literatuur te selecteren en de zoekresultaten worden op een andere manier geordend. Hieronder vind je een lijst met databases die je kunt gebruiken.
This link opens in a new window
This link opens in a new window
This link opens in a new window This link opens in a new window
This link opens in a new window This link opens in a new window
Wetenschappelijke tijdschriften met een hoge citiatie-index worden beschouwd als invloedrijk. Een hoge citatie-index betekent dat artikelen in een tijdschrift veel gebruikt worden in publicaties van andere wetenschappers. Wetenschappers willen graag publiceren in een tijdschrift met een hoge citatie-index omdat ze weten dat hun artikel veel gelezen gaat worden.
De tijdschriften hieronder hebben een hoge citatie-index en zijn belangrijk binnen de sociale wetenschappen. Wanneer je wilt weten welke onderwerpen en thema's actueel zijn, is dit een goed startpunt.
Boeken in het bezit van de UB kun je vinden via LibSearch. Boeken kunnen digitaal of gedrukt beschikbaar zijn. Hoe je zoekt in LibSearh, wordt in deze guide uitgelegd.
Veel recente boeken zijn online beschikbaar; in LibSearch vind je de juiste link die toegang geeft tot het ebook. Gebruiksrechten voor online ebooks verschillen: sommige kunnen in hun geheel of per hoofdstuk worden gedownload, andere kunnen alleen online worden geraadpleegd. Het aantal gelijktijdige gebruikers is vaak beperkt.
Online beschikbare naslagwerken:
The International Encyclopedia of Media Psychology by 
The International Encyclopedia of Anthropology by 
The Encyclopedia of Cross-Cultural Psychology by Nog steeds zijn veel boeken alleen op papier beschikbaar. De meest recente boeken voor de sociale wetenschappen zijn te vinden op de eerste verdieping van de bibliotheek (de ruimte naast de ingang). Oudere literatuur staat in de magazijnen en kan via LibSearch worden aangevraagd. Je krijgt dan een bericht wanneer het boek voor je klaar staat. Boeken worden uitgeleend voor 4 weken. Wanneer een boek niet gereserveerd is door een andere lener, kan de uitleentermijn via LibSearch verlengd worden.
Vergeet niet je studentenkaart te activeren als lenerspas. Alleen dan is het mogelijk een gedrukt boek via LibSearch te reserveren.
In de balieruimte staan boekenkasten waarin je verplichte literatuur kunt vinden. Deze course literature kan geleend worden onder de volgende voorwaarden: boeken moeten dezelfde dag geretourneerd worden, er kan niet verlengd worden en er zijn hogere boetes wanneer een boek niet tijdig ingeleverd is. De bibliotheek probeert verplichte literatuur zoveel mogelijk digitaal beschikbaar te maken en toegankelijk te maken via Libsearch.
Hier vind je een selectie van online naslagwerken (handboeken, encyclopedia en vakwoordenboeken) voor de verschillende disciplines in de Sociale Wetenschappen. Veel meer naslagwerken zijn te vinden in de LibSearch. Zoek op "handbook", "encyclopedia" en "dictionary" in combinatie met de zoektermen van je onderwerp.
Sommige bronnen en bestanden die in deze cursus genoemd worden, zijn beperkt toegankelijk. Voor deze bronnen zul je werkend vanaf een plek buiten de campus een login scherm krijgen. Zorg ervoor dat je dat je de lean library plugin hebt geinstalleerd om toegang te krijgen.
A Dictionary of Social Research Methods by 
Dictionary of the Social Sciences by 
International Encyclopedia of Social and Behavioral Sciences by 
The Wiley-Blackwell Encyclopedia of Globalization by 
A Dictionary of Disaster Management by 
A Dictionary of Organizational Behaviour by 
The Oxford Handbook of Megaproject Management by 
The Oxford Handbook of the Learning Organization by 
The Oxford Handbook of Sociology and Organization Studies by 
The Oxford Handbook of Higher Education Systems and University Management by 
The Oxford Handbook of Digital Technology and Society by 
Science, Technology, and Society by The International Encyclopedia of Media Psychology by 
The International Encyclopedia of Media Effects, 4 Volume Set by 
The Concise Oxford Dictionary of Politics and International Relations by 
The Oxford Encyclopedia of European Union Politics by 
Routledge Handbook of Global Populism by 
Routledge Handbook of Comparative Policy Analysis by 
The Oxford Handbook of the Radical Right by 
A Dictionary of Cultural Anthropology by 
The International Encyclopedia of Anthropology by 
The Routledge Handbook of Anthropology and the City by 
A Dictionary of Gender Studies by 
A Dictionary of Sociology by 
Routledge Handbook of Environmental Displacement and Migration by The Oxford Handbook of Digital Technology and Society by 
The Oxford Handbook of Social Networks by 