Skip to Main Content
It looks like you're using Internet Explorer 11 or older. This website works best with modern browsers such as the latest versions of Chrome, Firefox, Safari, and Edge. If you continue with this browser, you may see unexpected results.

Bewegingswetenschappen - Onderzoeksvaardigheden - Intermediate: Wetenschappelijke informatie op internet

In deze training academische vaardigheden leer je je informatiebehoefte bepalen, bronnen te vinden en beoordelen en informatie te verwerken.

Hoe vind ik wetenschappelijke informatie op internet?

1 Doel, tijdsduur en voorkennis

Doel
Tijdens je universitaire opleiding zal het meer dan eens voorkomen dat je op internet wilt zoeken naar informatie voor een presentatie, een werkstuk of je scriptie.Op internet word je geconfronteerd met een overstelpend aanbod van informatie. In deze module leer je gericht op internet zoeken naar wetenschappelijk verantwoord materiaal.

Tijdsduur
De module duurt ongeveer 30 minuten.

Voorkennis
Kennen van kwaliteitscriteria voor internetsites; bestudeer zonodig eerst de module 'Hoe beoordeel ik de kwaliteit van informatie op websites?' uit cursus A. Het is van belang dat je je zoekvragen van te voren goed voorbereidt. Dit wordt uitgelegd in de module 'Hoe begin ik met een literatuuronderzoek?'. Voor je aan de slag gaat met zoekinstrumenten is ook de module 'Hoe combineer ik zoektermen?' van belang. Dit is een module uit cursus A.

2 Hoe kan ik effectiever met Google zoeken?

Google is op dit moment de meest populaire zoekmachine en heeft de grootste database, met miljarden webpagina's, andere typen documenten (zoals PDF, Word, Excel en Powerpoint) en afbeeldingen. Omdat het zo groot is, vind je altijd resultaten op je zoekvragen, maar niet alle resultaten zijn relevant voor je zoekvraag. Je bent veel tijd kwijt aan het scannen van de gevonden informatie. Om sneller en efficiënter met Google te zoeken, vind je hieronder een aantal tips:

 • Zoek nooit met 1 woord, probeer altijd met twee of meer woorden te zoeken die goed aansluiten op je zoekvraag.
 • Gebruik Booleaanse operatoren of Google Advanced Search om verschillende zoek combinaties te kunnen maken.
 • Gebruik aanhalingstekens als je een zin of twee woorden naast elkaar in Google wilt zoeken.
 • Wanneer je op zoek bent naar een bepaalde documentsoort, typ de extensie van het document in je zoekopdracht, bijvoorbeeld: pdf, doc, xls, flash
 • Wanneer je op zoek bent naar informatie op een bepaalde site en je kunt het niet vinden, dan kun je het adres van de site in je zoekopdracht invoeren. Stel: je wilt het rooster van Natuur- en sterrenkunde op de VU site vinden. Je typt: rooster natuur- en sterrenkunde site:www.vu.nl.
 • Wanneer je een bepaald woord wilt uitsluiten in je zoekactie, kun je een - (min) teken voor het woord zetten. Stel je zoekt informatie over groene energie maar wilt geen informatie over windmolens ontvangen. Typ dan in je zoekveld: "groene energie" -windmolens

3 Zoeken met Google Scholar: Hoe en wat.

1 Introductie

Google Scholar is een veel gebruikte zoekmachine voor wetenschappelijke publicaties. De zoekmachine richt zich op alle wetenschappelijke disciplines. Met Google Scholar doorzoek je standaard de gehele tekst van een artikel.

Met Google Scholar zoek je naar:

 • Wetenschappelijke artikelen (peer en niet-peer reviewed)
 • Working Papers
 • Conference Proceedings
 • Preprints
 • Boeken en boekhoofdstukken (een selectie van titels uit Google Books)

Vanaf de VU-Campus, heb je met Google Scholar toegang tot alle content waar de VU een abonnement op heeft. Deze content herken je aan de tekst 'VU LibSearch' rechts naast de titel.

 

Wanneer je thuis werkt, moet je ervoor zorgen dat Google Scholar je herkent als VU-student:

 • Ga bij Google Scholar naar 'instellingen', vervolgens bij 'bibliotheeklinks' Vrije Universiteit Amsterdam aanvinken.
 • Zorg ervoor dat je de Lean Library Plugin hebt geïnstalleerd. Dan wordt je automatisch geattendeerd wanneer je moet inloggen met je VUnetID voor toegang. 

2 Zoeken in Google Scholar

Standaard zoeken:

Google Scholar zoekt standaard naar zoekresultaten die alle opgegeven zoektermen bevatten. Het is niet nodig om de operator AND te gebruiken. Er wordt altijd naar woordvariaties gezocht. Met de zoekterm "diet" wordt automatisch gezocht naar "dietary" en "diets". Lidwoorden, cijfers en letters in een zoekopdracht worden genegeerd. Met de “+” geef je aan dat in dit geval het woord wel meegenomen moet worden in de zoekresultaten, zoals “+de Saussure”.

Andere operatoren die je kunt toevoegen aan je zoekopdracht om specifieker te zoeken zijn:

Operator Beschrijving Voorbeeld
OR Hiermee worden alle resultaten getoond die één of meer van de zoektermen bevatten gestures OR body language
"" Zoek naar de exacte formulering tussen de aanhalingsteken "dutch language"
- Sluit term uit in de zoekresultaten language -dutch
site: Zoek naar publicaties op de website van een organisatie resilience site:vu.nl
* Zoek naar een eventueel ontbrekend woord in een zin of naam "Adam * Smith"

Geavanceerd zoeken:

In Google Scholar kun je geavanceerd zoeken in het zoekvak op het pijltje te klikken.

 

3 Zoekresultaten

Een voorbeeld van een zoekresultaat in Google Scholar:

 • Dit zoekresultaat heeft twee links die toegang geven tot het artikel: de titel en de VU LibSearch-link.
 • Wanneer je geen toegang krijgt, kun je proberen via "Alle 2 versies" een andere versie te vinden van het artikel waar je wel toegang toe hebt.
 • "Geciteerd door 38" is het aantal publicaties dat naar dit artikel verwijst. Maar let op, Google Scholar telt alleen de publicaties in de eigen database.
 • Wanneer je zelf het artikel gaat citeren in je scriptie, kun je met "Citeren" makkelijk de juiste bibliografische gegevens kopiëren voor de literatuurlijst.

4 Wat vind je niet met Google Scholar?

Met Google Scholar vind je heel veel publicaties, er is geen kwaliteitscontrole. Voor een beginnend onderzoeker kan het lastig zijn dat te vinden waar je naar op zoek bent. Publicaties die niet gedigitaliseerd zijn, zijn moeilijk te vinden. Raadpleeg daarom altijd een tweede bibliografische database bij een literatuuronderzoek.

Google Scholar is een machine die voortdurend het internet afspeurt op zoek naar wetenschappelijke publicaties. Dit betekent dat wat de ene dag niet vindbaar is, dit de volgende dag wel kan zijn. Wat je niet vindt bij Google Scholar:

 • (online) publicaties van uitgevers die niet samenwerken met Google Scholar (webpagina's worden niet indexeerd)
 • tijdschriftartikelen en boeken die niet gedigitaliseerd zijn en niet geciteerd worden door een online artikel
 • boeken en ebooks die niet vindbaar zijn in Google Books
 • niet-Engelstalige publicaties worden minder makkelijk gevonden

Nadelen van Google Scholar

 • Zoekresultaten zijn een mengelmoes van bronnen, inclusief citaties, geciteerde referenties en boeken. Er worden verschillende versies van hetzelfde artikel gevonden.
 • Weinig mogelijkheden om zoekresultaten te filteren.
 • Slechts een deel van de abstract wordt getoond. Dat maakt het lastig om te bepalen of een zoekresultaten relevant is.

4 Wat is het 'onzichtbare' of 'diepe' web?

Met het "onzichtbare" of "diepe"web wordt dat deel van het world wide web bedoeld dat minder gemakkelijk wordt gevonden met behulp van zoekmachines. Ben je dus op zoek naar wetenschappelijke literatuur, dan is de kans groot dat veel publicaties niet geopend kunnen worden.

Het grootste deel van het onzichtbare web bestaat uit de inhoud van duizenden gespecialiseerde doorzoekbare databases, gidsen en catalogi. Zoekmachines kunnen die informatie vaak niet vinden. Ook privé-databases of databases zoals vele e-resources van de UBVU worden niet via Google en andere zoekmachines ontsloten.

5 Is de UBVU een toegangspoort tot het 'diepe' web?

De UBVU biedt via de homepage toegang tot delen van het ‘onzichtbare' web door haar aanbod van catalogi en een groot aantal elektronische databases. Informatiespecialisten van de UBVU selecteren relevante wetenschappelijke elektronische bronnen op de vakgebieden waar zij verantwoordelijk voor zijn. Voor een overzicht:

Ga naar de website LibSearch Collections

Er verschijnt een lijst van ruim 400 online bronnen. Voor alle bestanden die aan de rechterzijde voorzien zijn van een sleutel-icoontje wordt door de UBVU een licentie betaald. Deze zijn binnen het domein van de VU-campus, dan wel thuis met je VUnetID te raadplegen.

6 Samenvatting

In deze module is uitgelegd hoe je informatie op een efficiëntere manier kunt zoeken op internet.

Ten eerste zijn er verschillende tips die je kunt toepassen om effectiever in Google te zoeken.

Ten tweede kun je zoekmachines gebruiken die gespecialiseerd zijn in wetenschappelijke publicaties, zoals Google Scholar. Voor boeken kun je gebruik maken van Google Books.

Directe toegang tot een deel van het gigantische ‘onzichtbare web' is beschikbaar via de homepage van de UBVU. De UBVU biedt een ruim aanbod van catalogi en diverse soorten gespecialiseerde bibliografische databases, full text tijdschriften en bestanden.

Tip

De belangrijkste zoektips voor Google vind je op de Google help pagina.