Doel
In deze module leer je hoe je catalogi en bibliografische databases gebruikt om literatuur te vinden die geschikt is voor je werkstuk of onderzoek.
Tijdsduur
Deze module duurt ongeveer 20 minuten.
Voorkennis
We gaan ervan uit dat je weet wat sleutelbegrippen in een probleemstelling zijn. Doe zo nodig de module 'Hoe begin ik met een literatuuronderzoek?'.
Ook moet je weten hoe je Booleaanse operatoren moet toepassen. Zie daarvoor de module 'Hoe combineer ik zoektermen?' (Onderzoeksvaardigheden Basis).
Catalogi
Een bibliotheekcatalogus geeft het bezit van een bibliotheek weer: (elektronische) boeken, CD's, DVD's en (elektronische) tijdschriften. De VU bibliotheek maakt gebruik van LibSearch, waar je kunt kiezen alleen de VU-collectie te doorzoeken of de collecties van bibliiotheken wereldwijd.
Bibliografische databases
Bibliografische bestanden geven een overzicht van publicaties op een bepaald vakgebied, onderwerp of van een bepaalde auteur (boeken, hoofdstukken in een boek, tijdschriftartikelen, recensies e.d.), ongeacht waar deze publicaties zich bevinden.
Gebruik bibliografische bestanden om een overzicht te maken van:
Het voordeel van het zoeken in een bibliografisch bestand is dus dat je specifieker en vollediger op een bepaald onderwerp kunt zoeken. Het nadeel is dat je deze publicaties niet allemaal (gemakkelijk) in handen kunt krijgen.
In sommige bibliografische databases vind je literatuur uit alle wetenschappelijke disciplines. Het meest bekend zijn Google Scholar, Web of Science en Scopus. In deze en de volgende module wordt dieper ingegaan op deze databases. Daarnaast zijn er databases die zich specialiseren op een (onderdeel van een) bepaald wetenschapsgebied. Per vakgebied zullen - indien van toepassing - de relevante vakspecifieke bestanden worden toegelicht.
LibSearch is het zoeksysteem van de VU universiteitsbibliotheek. Je doorzoekt niet alleen het bezit van de VU bibliotheek, maar de collecties van bibliotheken wereldwijd. LibSearch is vooral handig voor het vinden van (digitale) boeken, waar je vanuit LibSearch toegang toe hebt of die je kunt reserveren. Zorg ervoor dat je studentenkaart geactiveerd is als bibliotheekpas wanneer je een fysiek boek wilt reserveren.
Hoe je zoekt in LibSearch wordt in de video hiernaast uitgelegd.
Web of Science is een zoekmachine voor artikelen in alle wetenschapsgebieden. Het is ook een citatie-index, waardoor je ziet hoe vaak en door wie een artikel is geciteerd.
Waar vind je Web of Science?
Via LibSearch krijg je toegang tot Web of Science. De database is toegankelijk voor studenten en medewerkers van de Vrije Universiteit. Je kunt gevraagd worden in te loggen met je VUnetID.
Toegang tot artikelen
In Web of Science vind je de bibliografische gegevens van een artikel, zoals de titel, de naam van het journal, de abstract, de keywords, etc. Om toegang te krijgen tot de gehele tekst, klik je op een link onder het zoekresultaat: 'context sensitive links' of 'Full text at publisher'. Een andere mogelijkheid is de titel van het artikel kopieren en plakken in de zoekbalk van Google Scholar.
Hiernaast vind je een video over hoe je zoekt in Web of Science.
Het beginscherm van Web of Science
Voordelen van Web of Science:
Nadelen:
Scopus is vergelijkbaar met Web of Science. Het is een zoekmachine voor artikelen in alle wetenschapsgebieden. Het is ook een citatie-index, waardoor je ziet hoe vaak en door wie een artikel is geciteerd. Een verschil met Web of Science is dat je in Scopus meer boeken en boekhoofdstukken vindt. Dat is een voordeel in wetenschapsgebieden waar boekpublicaties belangrijk zijn. Boekbespreking vind je dan weer niet in Scopus maar wel in Web of Science.
Waar vind je Scopus?
Via LibSearch krijg je toegang tot Scopus. De database is toegankelijk voor studenten en medewerkers van de Vrije Universiteit. Je kunt gevraagd worden in te loggen met je VUnetID.
Toegang tot artikelen
In Scopus vind je de bibliografische gegevens van een artikel, zoals de titel van het artikel, de naam van het journal, de abstract, de keywords, etc. Om toegang te krijgen tot de gehele tekst, klikt je op een link onder het zoekresultaat: 'Locate full-text via VU LibSearch' of 'View at Publisher'. Een andere mogellijkheid is de titel van het artikel kopieren en plakken in de zoekbalk van Google Scholar.
Beginscherm van Scopus
Catalogus / database | Voordelen | Nadelen |
LibSearch |
|
|
Web of Science en Scopus |
|
|
Vakspecifiek bestand |
|
|
IBSS: International Bibliography of Social Sciences is een bibliografische database waar je alleen literatuur vindt voor de Sociale wetenschappen. In IBSS kun je meer dan twee miljoen referenties uit de volgende typen publicaties vinden:
Je kunt in IBSS op verschillende manieren zoeken:
Video by UC Santa Cruz Library used under CC-BY