Skip to Main Content

Steunpunt Leermaterialen en Auteursrecht

Linken in Canvas

Eén van de makkelijkste manieren om materiaal gratis op te nemen in het onderwijs is door ernaar te linken. Dit is in alle gevallen kosteloos. In plaats van bijvoorbeeld een PDF van een artikel op Canvas te plaatsen (wat de VU geld kost), kun je ook linken naar dat artikel in het oorspronkelijke tijdschrift. Hoe je dit kunt doen in Canvas wordt uitgelegd in een handige gids.

Hoewel het verschil tussen de PDF op Canvas zetten of er vanuit Canvas naar linken heel klein lijkt, maakt het voor het auteursrecht heel veel uit. Dit verschil zit hem in het feit dat je door de PDF te uploaden het werk volgens de wet opnieuw publiceert, terwijl je bij linken alleen maar doorverwijst naar de plek waar het PDF oorspronkelijk, op auteursrechtelijk juiste wijze, is gepubliceerd. Het embedden van bijvoorbeeld een YouTube-video in Canvas telt overigens ook als linken.

Embedden

Eén van de makkelijkste manieren om afbeeldingen gratis op te nemen in het onderwijs is door ernaar te linken. Dit wordt embedden genoemd, en is in alle gevallen kosteloos. In plaats van de afbeelding in zijn geheel op Canvas te plaatsen (wat de VU geld kost), kun je ook linken naar die te gebruiken afbeelding.

Hieronder wordt uitgelegd hoe je dit kunt doen in Canvas:

 • Wanneer de afbeelding op het internet is gevonden, kopieer dan de URL van de afbeelding.
  Bij voorkeur via het delen – icoon ();
 • Kies de optie Embed Image () uit de menubalk, en plak de URL in de geboden optie.

 

Hieronder wordt uitgelegd hoe je dit kunt doen in een PowerPoint voor Windows:

 • Wanneer de afbeelding op het internet is gevonden, kopieer dan de URL van de afbeelding.
  Bij voorkeur via het delen – icoontje ();
 • Kies in het PowerPoint – menu de optie: Invoegen > Afbeeldingen ();
 • Plak de link van de afbeelding in optie ‘Bestandsnaam’;
 • Klik op de pijloptie naast ‘Invoegen’;
 • Kies ‘Link naar bestand’ in de menukeuzelijst;
 • De afbeelding die nu verschijnt is embed, en wordt telkens dat de presentatie wordt geopend opnieuw ingeladen vanaf het internet.

Let op: bij het openen van embedded materiaal wordt telkens de vraag gesteld of deze externe content die vanaf het internet komt te vertrouwen is, en deze vraag moet altijd worden bevestigd wanneer deze externe content gebruikt (moet) wordt(en). Uitleg in het onderwijs over deze optie is aan te raden.

NB: Microsoft – Powerpoint voor Mac biedt de optie van embedden niet. Gebruik dan kosteloze bronnen als Pixabay en (geïntegreerd in Canvas) Flickr, of gebruik een link.

Op Papier Linken

Het ligt niet meteen voor de hand, maar je kunt ook linken naar websites in je colleges en zelfs in je papieren readers. Daarvoor kun je verkorte links of QR-codes gebruiken.