Skip to Main Content
Universiteitsbibliotheek

Sociale Wetenschappen - Literatuuronderzoek

Catalogi en bibliografische databases

Catalogi
Een bibliotheekcatalogus geeft het bezit van een bibliotheek weer: (elektronische) boeken, CD's, DVD's en (elektronische) tijdschriften. De VU bibliotheek maakt gebruik van LibSearch, waar je kunt kiezen alleen de VU-collectie te doorzoeken of de collecties van bibliiotheken wereldwijd.

Bibliografische databases
Bibliografische bestanden geven een overzicht van publicaties op een bepaald vakgebied, onderwerp of van een bepaalde auteur (boeken, hoofdstukken in een boek, tijdschriftartikelen, recensies e.d.), ongeacht waar deze publicaties zich bevinden.
Gebruik bibliografische bestanden om een overzicht te maken van:

  • de publicaties van één auteur
  • de publicaties verschenen over een bepaald onderwerp.

Het voordeel van het zoeken in een bibliografisch bestand is dus dat je specifieker en vollediger op een bepaald onderwerp kunt zoeken. Het nadeel is dat je deze publicaties niet allemaal (gemakkelijk) in handen kunt krijgen.

In sommige bibliografische databases vind je literatuur uit alle wetenschappelijke disciplines. Het meest bekend zijn Google Scholar, Web of Science en Scopus. In deze en de volgende module wordt dieper ingegaan op deze databases. Daarnaast zijn er databases die zich specialiseren op een (onderdeel van een) bepaald wetenschapsgebied. Per vakgebied zullen - indien van toepassing - de relevante vakspecifieke bestanden worden toegelicht.

Toegang tot wetenschappelijke publicaties

Betaalmuur

Ben je op zoek naar wetenschappelijke literatuur, dan bestaat de kans dat je op een betaalmuur stuit en geld moet betalen om een artikel of boekhoofdstuk te kunnen lezen. De universiteit probeert zoveel mogelijk literatuur toegankelijk te maken door abonnementen af te sluiten. Zorg ervoor dat je op de website van uitgevers herkend wordt als VU-student door het installeren van de lean library plugin. Zodra je een website bezoekt waarvoor de UB een licentie heeft, krijg je een melding dat je in kunt loggen met je VUnetID of VUmc-account.

Open Access

Open access is het open toegankelijk maken van wetenschappelijke publicaties. Publicaties zitten niet achter een betaalmuur en kunnen door iedereen worden gelezen. Het heeft meerdere voordelen:

  • Het zorgt voor gelijke toegang tot kennis voor iedereen;
  • Het verbreedt de zichtbaarheid en impact van wetenschappelijk onderzoek;
  • Het versnelt gebruik van wetenschappelijk onderzoek, waardoor innovatie wordt bevorderd;
  • Het vergroot transparantie en daarmee het vertrouwen in wetenschap