Skip to Main Content
Universiteitsbibliotheek

Sociale Wetenschappen - Literatuuronderzoek

Wat is Web of Science?

Web of Science is een zoekmachine voor artikelen in alle wetenschapsgebieden. Het is ook een citatie-index, waardoor je ziet hoe vaak en door wie een artikel is geciteerd.

Waar vind je Web of Science?

Via LibSearch krijg je toegang tot Web of Science. De database is toegankelijk voor studenten en medewerkers van de Vrije Universiteit. Je kunt gevraagd worden in te loggen met je VUnetID.

Toegang tot artikelen

In Web of Science vind je de bibliografische gegevens van een artikel, zoals de titel, de naam van het journal, de abstract, de keywords, etc. Om toegang te krijgen tot de gehele tekst, klik je op een link onder het zoekresultaat: 'context sensitive links' of 'Full text at publisher'. Een andere mogelijkheid is de titel van het artikel kopieren en plakken in de zoekbalk van Google Scholar.

Hieronder vind je een video over hoe je zoekt in Web of Science.

Het beginscherm van Web of Science

Zoeken in Web of Science

Video by UC Santa Cruz Library  used under CC-BY

Voor- en nadelen van Web of Science

Voordelen van Web of Science:

  • Artikelen die je vindt zijn van goede kwaliteit. Er zijn kwaliteitcriteria voordat artikelen worden opgenomen in de database, bijvoorbeeld gedegen Peer Review. 
  • Wanneer je zoekt met trefwoorden, vind je minder publicaties dan in Google Scholar. Wat je vindt, is vaak wel relevanter.
  • Veel mogelijkheden om je zoekopdracht te verfijnen. Met filters kun je het aantal zoekresultaten beperken. 

Nadelen:

  • Ben je op zoek naar boeken, dan kun je beter in een ander bestand zoeken, zoals LibSearch.
  • In Web of Science vind je lang niet alle publicaties over een bepaald onderwerp. Je vindt alleen artikelen die gepubliceerd zijn in tijdschriften die voldoen aan bepaalde kwaliteitsstandaarden. Het kan zinvol zijn om naast Web of Science een andere zoekmachine te gebruiken.
  • Web of Science is een Engelstalig bestand. Je zult er weinig Nederlandstalig literatuur in vinden (maar wel Engelstalige literatuur over Nederland en Engelstalige literatuur van Nederlandse onderzoekers).