Skip to Main Content
Universiteitsbibliotheek

Onderzoeksvaardigheden - Gevorderd: Het schrijfproces

In deze training academische vaardigheden leer je je informatiebehoefte bepalen, bronnen te vinden en beoordelen en informatie te verwerken.

Citaties

1 Doel

Doel
In deze module leer je hoe je correct citeert en welke citeerstijl bij jouw vakgebied past. Op de juiste wijze citeren is onderdeel van de Nederlandse Gedragscode Wetenschapsbeoefening. 

Daarnaast biedt deze module een paar handige tools om je literatuur te beheren en te delen.

Tijdsduur
De module duurt ongeveer 15 minuten

Voorkennis
Cursus B 'Hoe verwerk ik literatuur in mijn ​verslag?'.

2 Citeren

Iedere wetenschapper maakt gebruik van informatiebronnen om zijn onderzoek te ondersteunen en controleerbaar te maken. Dit heet citeren en is belangrijk en verplicht. Je begrijpt dat dit aan strikte regels is gebonden.   De Vrije Universiteit onderschrijft de  Nederlandse Gedragscode Wetenschapsbeoefening (pdf) . Dit is een code waarin de principes van goed wetenschappelijk onderwijs en onderzoek zijn vastgelegd: zorgvuldig, controleerbaar, betrouwbaar, onpartijdig en onafhankelijk. VU en VUmC hechten zeer aan "Wetenschappelijke Integriteit". Integer onderzoek is verifieerbaar. Kopiëren van tekst of overschrijven zonder (genoeg) eigen inbreng wordt beschouwd als plagiaat: het is fraude. Om de wetenschappelijke integriteit aan de VU te bevorderen (en te bewaken) is er de Commissie Wetenschappelijke Integriteit (CWI). In het Studentenstatuut 2018-2019 is bepaald dat fraude van studenten, waaronder plagiaat, behandeld wordt door de betreffende examencommissies.


Dr. L.J. de Vries geeft uitleg over wetenschappelijke integriteit in de video in de videobox hiernaast.

 

Het op de juiste wijze gebruik maken- en citeren van gebruikte bronnen en literatuur is een belangrijk onderdeel van wetenschappelijke integriteit. Hoe moet je citeren? Er bestaan wereldwijd vele stijlen  voor het citeren van gebruikte bronnen en literatuur. Iedere stijl verwijst op zijn eigen manier naar boeken, artikelen, websites, beeldmateriaal enz. Hieronder zie je een voorbeeld van het citeren in twee verschillende stijlen.
 

 MLA

 Goldhagen, Daniel Jonah. A Moral Reckoning: the Role of the Catholic Church in the Holocaust and Its  Unfulfilled Duty of Repair. New York: Alfred A. Knopf, 2002.

 APA

 Goldhagen, D. J. (2002). A Moral Reckoning: the Role of the Catholic Church in the Holocaust and Its  Unfulfilled Duty of Repair. New York: Alfred A. Knopf.


​Helaas bestaat er niet één wereldwijd aanvaarde stijl van verwijzingen voor alle wetenschapsgebieden. Je zult je zelf dus vertrouwd moeten maken met de stijl die geldt voor jouw vakgebied, of voor het tijdschrift waarin je wilt gaan publiceren. 

Vraag voor de zekerheid even aan je begeleider naar de juiste citatiestijl van jouw vakgebied!
 

Een uitgebreid overzicht van en uitleg over veelgebruikte styles: : Scribbr

 

 

Uitzonderingen

Twee vakgebieden verdienen speciale aandacht.

Rechtsgeleerdheid 

  • Juristen gebruiken voor Nederlands Recht de Leidraad voor juridische auteurs; een verzameling citeerstijlen waaruit een keus gemaakt kan wordt. Nederlandse tijdschriften schrijven vaak 1 variant van de Leidraad voor.
  • Anglo-Amerikaans juristen / tijdschriften gebruiken The Bluebook. The Bluebook wordt veel gebruikt door Internationale tijdschriften. Maar veel tijdschriften hebben hun eigen citeervoorschriften.

Via EndNote

Libguide

 

3 Literatuur beheren

Efficiënt bewaren van gevonden informatie is net zo belangrijk als efficiënt zoeken naar informatie.Hoe systematischer je te werk gaat bij het opslaan van gevonden informatie tijdens het zoeken, hoe sneller en nauwkeuriger je kunt werken.  Computerprogramma's als EndNote helpen je bij het beheren en citeren van gebruikte literatuur. VU studenten en onderzoekers, kunnen zelf EndNote downloaden en installeren. EndNote is efficiënt omdat:

  • je de literatuurverwijzigingen : vanuit de meeste literatuurbronnen (bibliografieën) direct kunt exporteren naar je eigen Endnote database.
  • indien automatisch niet lukt, je dit altijd handmatig kunt doen met format RIS
  • je in deze eigen database aan elke literatuurverwijziging je eigen notities of je eigen trefwoorden kunt toevoegen, zodat je later kunt zien waarom je een bepaald artikel bijvoorbeeld belangrijk vond.
  • je vanuit jouw EndNote database de gegevens kunt exporteren als literatuurverwijzing naar een Word document.
  • je vanuit je database referenties en citaties kunt exporteren in een specifieke output style
  • je styles naar eigen voorkeur kunt aanpassen
  • je full text artikelen kunt koppelen aan jouw geïmporteerde referenties
  • je eerder verzamelde PDFs kunt opnemen in de database

Binnen de VU wordt veel gebruik gemaakt van Endnote. Op de website van de UBVU vind je nadere informatie over Endnote. De UB geeft regelmatig workshops om te leren werken met Endnote.

4 Bestanden delen

Voor sommige onderzoeken zal je met anderen samenwerken. Het delen van gevonden informatie speelt daarbij een belangrijke rol. Er zijn verschillende manieren om informatie op een georganiseerde wijze via internet te verspreiden.  Twee handige tools zijn Google Drive (voorheen Google Docs) en SURFconnext. Deze tools bieden mogelijkheden om folders en bestanden te delen. Voor het verzenden van grote bestanden (tot 2 Gb) kun je WeTransfer gebruiken.


Google Drive
Google Drive (voorheen Google Docs) is een online dienst van Google. Met deze dienst kunnen opgemaakte documenten, spreadsheets en presentaties aangemaakt worden, die online worden opgeslagen. De dienst is vergelijkbaar met de betaalde programma's Word, Powerpoint en Excel van Microsoft. Om van Google Drive gebruik te kunnen maken heb je een Google Account nodig. De aangemaakte documenten en spreadsheets worden online opgeslagen en kunnen ook met andere Google Accounts-gebruikers worden gedeeld, en realtime online tegelijk worden bewerkt, waarbij men elkaars wijzigingen direct op het scherm ziet verschijnen. Meer informatie over Google Drive vind je in het Helpcentrum.

SURFconext
SURFconext SURFdrive is een persoonlijke cloudopslagdienst voor het Nederlandse onderwijs en onderzoek, waarmee studenten en medewerkers gemakkelijk bestanden kunnen opslaan, synchroniseren en delen. Dit gebeurt in de veilige en betrouwbare SURF-communitycloud. Iedere medewerker of student beschikt over een SURF account. nl. jouw persoonlijke elektronische ID (VUnet id)

WeTransfer
WeTransfer is een gratis online dienst waarmee je grote bestanden (tot 2GB) naar één of meerdere ontvangers zendt. Op de homepage van WeTransfer vind je een klein kader waar je een bestand uploadt, het e-mailadres van zowel zender als ontvanger invoert en waar je eventueel een bericht kunt invoeren. Bestanden blijven 1 week beschikbaar; na deze periode verloopt de geldigheid van de downloadlink.

5 Samenvatting

Citeren    

In deze module heb je geleerd dat je altijd wanneer je werk van iemand anders gebruikt, moet verwijzen naar de gebruikte informatiebron. Dit heet citeren.
Bij de verschillende vakgebieden worden verschillende citeerstijlen gebruikt. Je weet nu welke citeerstijl jouw vakgebied gebruikt en waar je deze stijl kunt vinden. Ook heb je gezien dat de Vrije Universiteit de Nederlandse Gedragscode Wetenschapsbeoefening onderschrijft; een code waarin de principes van goed wetenschappelijk onderwijs en onderzoek zijn neergelegd, daarbij uitgaand van zorgvuldigheid, betrouwbaarheid, controleerbaarheid, onpartijdigheid en onafhankelijkheid. In het Studentenstatuut 2018-2019 is bepaald dat fraude van studenten, waaronder plagiaat, behandeld wordt door de betreffende examencommissies.

Literatuur beheren en delen

Handige tool om literatuur te beheren:

  • Endnote

Handige tools om literatuur te delen zijn:

  • Google Drive
  • SURFconext
  • WeTransfer

 

6 Outreach

Is je scriptie voltooid en van maatschappelijk belang? Wellicht kun je er een artikel van maken voor een breed publiek. Wil je weten hoe? Ga dan naar de Libguide over Outreach.

Tip

Je kan EndNote installeren via de UB.