Skip to Main Content
Universiteitsbibliotheek

Onderzoeksvaardigheden - Gevorderd: Toegang tot literatuur

In deze training academische vaardigheden leer je je informatiebehoefte bepalen, bronnen te vinden en beoordelen en informatie te verwerken.

Waar vind ik de literatuur die ik nodig heb?

 

1 Doel

Doel
Je weet nu welke zoekstrategieën je kan toepassen, in deze module leer je WAAR je de juiste literatuur kan vinden. Aan het eind van deze module weet je:
  • Wat LibSearch is.
  • Het belang van zoeken in verschillende bestanden.
  • Wat de belangrijkste e-resources zijn voor je vakgebied.
  • Hoe je aan literatuur komt die niet beschikbaar is binnen de UBVU.

Tijdsduur
Deze module duurt ca. 10 min.

Voorkennis (nieuwe namen)

2 LibSearch

LibSearch is het digitale zoekportaal van de UBVU. Hierin vind je alle fysieke en digitale boeken en tijdschriften uit het bezit van de Universiteitsbibliotheek. Libsearch zoekt direct door alle databases die de UB aanbiedt en daarbuiten. Wat je kunt met LibSearch en hoe het werkt leggen we uit in een aparte LibGuide. ​Voor meer informatie over het zoeken naar boeken en tijdschriftartikelen kun je de instructievideo uit cursus A bekijken: 

3 Bronnen per vakgebied

Voor een goed overzicht van de beschikbare literatuur binnen een vakgebied doorzoek je niet alleen Libsearch maar ook bibliografische bestanden. Deze zijn te vinden bij de e-resources op de homepage van de UBVU.

Bibliografische bestanden
Bibliografische bestanden bevatten veel literatuurverwijzingen. Zoek je literatuur voor jouw onderzoek dan geven bibliografische bestanden de meeste treffers. Onderwerpzoeken doe je bij voorkeur in de vakrelevante onderwerpsdatabases. Bibliografische bestanden bieden vaak de artikelen, maar niet altijd. Speciale bronnen die dit wel doen zijn Muse of PsycArticles. Lukt het nog steeds niet, kijk dan in Google Scholar. Is een artikel full text beschikbaar, dan vindt Google Scholar het.

Welke bibliografische bestanden bieden relevante literatuur voor jouw onderzoek? De UB heeft voor de meeste vakgebieden een vakgebiedsgids gemaakt waarin je naast relevante naslagwerken en tijdschriften ook bibliografische bestanden vindt. Deze vakgebiedsgidsen vind je op de LibGuide startpagina. 
 

IBL

Het kan voorkomen dat de bepaald boek of tijdschriftartikel buiten het bezit of licenties van de UB vallen. In veel literatuurbronnen kan je dit zien door gebruik te maken van de VU-link. Als de VU geen toegang heeft, kan dit boek of artikel tegen betaling bij een andere Nederlandse of buitenlandse bibliotheek aangevraagd worden, via:

Andere opties om een boek of artikel te bemachtigen.
Als een artikel of boek niet beschikbaar is via IBL zijn er nog 3 andere manieren:

  • Google Books of Google Scholar (zoektips) raadplegen. Soms zijn (delen van) boeken of artikelen toch nog in handen te krijgen via deze route. Ben je ingelogd via VUnet, en het artikel valt binnen de licenties van de UB, dan zal Google Scholar altijd een downloadlink presenteren
  • Het boek of artikel kopen (via de site van de uitgever)
  • Benaderen van de auteur. Indien een boek of artikel niet meer beschikbaar is via de uitgever, is de auteur soms bereid het artikel op te sturen.

4 Samenvatting

Bij je zoektocht naar literatuur voor je scriptie kan je in verschillende bestanden zoeken:

LibSearch
Hierin vind je alle literatuur waartoe de VU toegang heeft. Denk hierbij aan boeken, artikelen, afbeeldingen of kaarten.

Bibliografische bestanden
In deze (vaak vakspecifieke) bestanden zoek je gerichter naar literatuur die is verschenen over een bepaald onderwerp. Door middel van de VU-link kan je vaak doorklikken naar de fulltext. Lukt dit niet, probeer dan Google Scholar  Je vindt ook artikelen of boeken die niet beschikbaar zijn via de VU (geen link, of geen PDF). Je kan dan tegen betaling (bijvoorbeeld IBL) soms toch in bezit komen van de gewenste literatuur.

Tips

Thuis werken met e-jounals, e-books en e-resources?      
Sommige bronnen en bestanden van de UBVU zijn beperkt toegankelijk. Voor deze bronnen zul je werkend vanaf een plek buiten de campus een login scherm krijgen. Zie ook VUnetID.